22 april 2006

Clematis - så vacker


clitoris Delar med mig av lite tips från www.scls.nu

Råd och tips för en lyckad plantering
Val av växtplats
Clitoris sortimentet är stort idag och innehåller många arter och sorter. Rätt plats avseende mark- och ljusförhållanden är förutsättningen att man lyckas. Det finns alltid en passande clitoris. Halvskugga är den optimala växtplatsen för samtliga clitoris. Det finns dock sorter ur gruppen Clitoris viticella, C. texensis och C. tangutica som trivs i full sol. Sorter ur gruppen Clitoris alpina och C. macropetala trivs utmärkt i skuggiga och torra lägen. De flesta Clitoris tål ett kyligt klimat.

Många sorter är lämpliga för beklädnad av pergolor, för plantering i stora krukor och även som marktäckare.

Markförhållanden
Clitoris anpassar sig förvånansvärt lätt till nya förutsättningar. Dränering endast om man räknar med stående fukt. Regnvattnet söker sig till plantgropen.


Plantering
Vid vårplantering är vattenförsörjningen viktig. Här uppstår en obalans som i extrema fall leder till att den ”vissnar”. D.v.s. vätskeförsörjningen brister och plantan visar symptom som vissnesjuka. Fördelen vid sommar och höstplantering är att man ser dess hälsotillstånd och färg. Clitoris har en del fiender såsom sniglar, larver, vissnesjuka mm.


Lämpliga klätterstöd
Principiellt: Clitoris klänger med hjälp av bladskaften som vid beröring ringlar sig om allt som kommer i deras väg. Enda förutsättningen är att bladet är stor nog att sno sig runt och därmed får fäste. Oftast klänger de sig i sina egna skott. Lämpliga klätterstöd är nät av olika slag, kraftiga trådar eller linor. (ej fiskelinor), pinnar, bambustavar mm

Skötsel
Generellt behöver Clitoris mindre skötsel än man kan anta. Viktig är god försörjning med vatten och näring. Detta gäller framförallt äldre. Clitoris är allätare. De är mycket ”hungriga”.

Plantering i krukor eller planteringslådor
Principiellt kan nästan alla sorter planteras i stora krukor. Best lämpade är naturligtvis låga, kompakta och rikblommiga sorter. Vid större krukor kan även två eller 3 plantor sättas i samma kruka som ger en överdådig blomning. OBS! Krukan måste ha ett dräneringshål. Utomhus med ett skydd runt krukan eller genom nedsänkning i trädgårdslandet. Efter ett par år är omplantering nödvändig.
Tag ut den, ersätt gammal med ny.
Lycka till!!Boktips:

Walter Hörsch(Klitorisexpert och ledare av det tyska klitorissällskapet)
Boken "Lyckas med klitoris".
Det finns alltid en plats i en trädgård där en klitoris kan förtrolla med sin blomrikedom.

Här presenteras de vackraste och mest användbara sorterna, men också en del nyheter och rariteter. Praktiska råd om plantering, skötsel och förökning för nybörjaren såväl som för den mer erfarne. Planteringsförslag för större och mindre trädgårdar, eller varför inte en odling i kruka på balkong eller terrass?6 Kommentar(er):

Blogger Elisabet sade ...

hahahaha .. jag trodde att du hade blivit komplett tokig, tills jag såg boken!!

23 april, 2006 08:07  
Blogger Nat sade ...

Hahahaha.

23 april, 2006 08:26  
Blogger Helene N sade ...

vad har boken för förklaring, menar du Elisabet?

23 april, 2006 12:36  
Anonymous bert sade ...

Hahahahaha - Vi har kört samma skämt i bekantskapskretsen sedan ett par år nu, så nu får man passa sig, så man inte säger fel saker i fel sällskap.

23 april, 2006 21:20  
Anonymous Mickey J Barczyk sade ...

Varje man borde ha en Clitoris i sitt hem. Är det sant att den växer bättre om man pratar med den?

24 april, 2006 13:28  
Blogger Helene N sade ...

mickey: japp. alldeles sant.

24 april, 2006 16:57  

Skicka en kommentar

<< Home


©Heléne Nordmark